Szövődmények

Az érszűkület tünetei önmagukban is igen kellemetlenek. A fájdalmak gátolják a napi aktivitást, a mindennapi, megszokott feladatok elvégzését, az önálló életvitelt.

hideg végtagok, a zsibbadások, a köröm- és bőrproblémák rossz közérzetet teremthetnek.

Esztétikailag is zavaró, de ráadásul igen komolyan veendő, ha a lábon fekély alakul ki, ami még inkább korlátozhatja a megszokott életvitel folytatását, könnyen elfertőződhet, ráadásul további beavatkozás nélkül jelentős szövetelhalást idézhet elő, és végső esetben a láb amputációját teheti szükségessé.

Nagyon fontos tehát odafigyelni a tünetekre, ne becsüljük alá a fájdalmat sem!

Látható, hogy a kezeletlen érszűkület következményei súlyosabbak lehetnek, mint hinnénk. Gyakran olyan veszélyes szövődményei is kialakulnak, mint a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség, ezért érdemes odafigyelni a tünetekre és megelőzni az erek elmeszesedését!

Az érszűkület egész szervezetünket rombolja

Érszűkület a lábakat friss vérrel ellátó artériák falának elmeszesedése esetén jön létre.  Ez azáltal alakul ki, hogy különféle hatásokra, például nem megfelelő koleszterinszint esetén, amikor bizonyos vérzsírok koncentrálódnak a vérben, az erek belső falára úgynevezett plakkok rakódnak. Ebből következik – bár nem ez az első gondolatunk:

  • végtagzsibbadás, végtagfájdalom, esetleg ritkán előforduló sántítás esetén is érdemes vérvétel segítségével megvizsgálni a koleszterinszintet

Bár a szervezet a felrakódott zsíros-meszes anyagok ellen antitesteket termel, ez önmagában csak lassíthatja a kedvezőtlen folyamatot.  Ellensúlyozásként fokozatosan átalakul az érfal szerkezete is, átmérője megnő, ám hosszabb távon ez sem képes kompenzálni a szűkületet, miáltal a belső átmérő fokozatosan csökken.

Mindez már fiatalkorban elkezdődhet, ám sokáig tünetmentes maradhat.

Fontos tudni továbbá, hogy az érszűkület nemcsak kialakulásának helyén, közvetlenül az érintett területre nézve veszélyes, nemcsak annak megfelelő vérellátását gátolja: mivel az erek egész testünket átszövő rendszert alkotnak, más szervek, például a szív vagy az agy egészséges működésében is zavart okozhat.