Rendszeres mozgás

Érszűkület esetén a megfelelő mozgásforma megválasztásához minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal. A könnyű séta alapvetően minden esetben ajánlott.

Az érszűkület súlyosabb formájában nagyon beszűkítheti a beteg mozgásterét, hiszen a betegség előrehaladtával a mozgástávolság egyre csökken – ami az önálló életvitelt is nagyon megnehezíti. Ebbe azonban nem szabad beletörődni!

Járásgyakorlat, értorna, könnyű sportok

A terápiaként előírt, kontroll mellett végzett, szakember által vezetett, rendszeres járásgyakorlat és értorna sokat segíthet az érszűkület okozta problémák sikeres megoldásában. 

Amint a kóros folyamatok enyhülnek és az érintett jobb állapotba kerül, egyéb könnyű mozgásforma is felkerülhet a repertoárra: visszanyerhető például a hosszasabb sétákra való képesség, szóba jöhet a kocogás, a kerékpározás, az úszás, a vízi torna, a tánc.

Már napi 30 perc könnyű sétának is rengeteg előnye van. Jótékonyan befolyásolja az érfalak állapotát, a vérnyomást, a fizikai fittséget. Ha egy mód van rá, igyekezzünk jó levegőjű helyen sétálgatni – de még a városi séta vagy a futópadon végzett gyaloglás is jobb, mint a mozgásszegény életmód.

Figyeljünk oda, mit mond az orvos!

A helyes mozgásforma megválasztásához minden esetben érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét.

A gyógyszeres vagy egyéb terápia pontos követése, az előírt egyéb mozgásterápiás eljárásokon való részvétel természetesen emellett is szükséges.

Abban az esetben, ha rendszeres mozgás kocogás, tánc mellett olyan fájdalmakat érzünk a lábban, amilyeneket korábban nem, szintén orvosi kontroll tanácsolt.

A napi séta vagy más napi mozgásforma nemcsak diagnosztizált érbetegeknek ajánlott, hiszen ennek során idejében felfigyelhetünk például az esetleges tünetekre is, amelyeket egy esetleges érszűkület okozhat.

A rendszeres mozgás pozitív hatásai

Aki rendszeresen mozog, pontosan tudja, hogy ennek milyen sokféle pozitív hozadéka van.

A testmozgás növeli például az érfalak rugalmasságát, segít elkerülni a meszesedést, gátolja a plakkok lerakódását, a magas vérnyomás kialakulását, a trombózist, de számos más érrendszeri problémát is megelőzhetünk általa.

A fizikai edzettség következtében csökken a nyugalmi pulzus, növekszik a szív teljesítőképessége, javul a szövetek oxigén- és tápanyagellátása. Közérzetünk, életminőségünk javul, energikusabbá válunk, szervezetünk egésze egészségesebb lesz!