Helyes táplálkozás

Van néhány aranyszabály a táplálkozás terén, amelyeket nemcsak az érszűkületes betegeknek érdemes betartaniuk – de nekik még inkább!

A helyesen összeállított, vitamindús, rostgazdag, sovány húsokat tartalmazó étrend csökkenti a koleszterinszintet, kedvezően befolyásolhatja a testsúly, a vércukorszint és a vérnyomás alakulását.

Akinél már diagnosztizált betegség az érszűkület, annak sem szabad legyintenie a helyes táplálkozással kapcsolatos szabályokra – sőt, ellenkezőleg. Hiszen ilyen esetben is szükség van a kóros folyamatok megállítására, vagy akár visszafordítására.

Mi kerüljön az asztalra?

A megfelelő mennyiségű vitamin és a mikroelemek bevitele friss, kevéssé feldolgozott zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztásával biztosítható.

(Bizonyos gyógyszereket, pl. koleszterincsökkentőt vagy keringésjavítót szedők azonban legyenek körültekintőek a grapefruit fogyasztásával kapcsolatban, mivel az gyógyszereik hatását befolyásolhatja).

A rostgazdag táplálkozás megvalósításához hozzájárulhatnak a gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyérfélék.

Finomlisztből készült termékek helyett válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, a durumtésztát. Jó hatású az olajos magvak rendszeres, de mértékletes fogyasztása.

A halételek fehérjeforrásként is kiválóak, akárcsak a sovány fehér húsok: a pulyka és a csirke.

A sertés- és marhahúst magasabb zsírtartalmuk miatt legfeljebb kivételes alkalmakra tartogassuk, ha érbetegségben szenvedünk.

Óvatosan a zsiradékokkal!

Szervezetünknek zsírokra is szüksége van a megfelelő agyműködéshez, a hormonális szabályozáshoz, vagy például a sejtmembránok építéséhez. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyeneket fogyasztunk!

Érdemes mellőzni az állati eredetű zsírokat, a sok vajat, margarint, tejszínt, de a számos készételben fellelhető pálmazsírt, kókuszzsírt is.

Általában tanácsos a zsíros, olajos ételek, az olajban sütött fogások kerülése. Ám egészségünkre válhatnak a hidegen sajtolt olajak – például salátába keverve. Szintén hasznos zsiradékok találhatók a tengeri halakban.

További hasznos tanácsok

Feltétlenül ajánlott tehát a könnyű fogások fogyasztása, lehetőleg rendszeres, nyugodt étkezés formájában..

Nem ajánlható a túlzott sózás, fűszerezés. Kerülendők az instant ételek, a chipsek és hasonló rágcsálnivalók, a cukorban dús ételek és italok, továbbá nem tanácsos a túlzott alkoholfogyasztás sem.

A megszokott étrendről és a kedvenc nassolnivalókról persze nem könnyű lemondani, de egyértelműen megéri, hiszen a helyes étrend egyértelműen szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve enyhítésében, súlyosbodásának megállításában.