5 tanács szívbetegeknek a koronavírus-járvány idejére

A szív- és érrendszeri betegekre nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, de mit tehetnek a járvány idején? Kardiológus ad tanácsot.

Dr. Gellér László, kardiológus professzor összegyűjtötte, hogy mit fontos tudnia a szívbetegeknek a vírusról, és tanácsokkal segíti a fertőzés elkerülését.

Nehezebb helyzetben vannak

A COVID-19 a koronavírus egyik változata. Az évekkel ezelőtt tömeges megbetegedést okozó SARS és MERS vírusokhoz hasonló, csak más ütemben terjed és kicsit már tünetekkel jelentkezik. Közismert, hogy az idősek mellett a krónikus betegséggel élők vannak a legnagyobb veszélyben a koronavírus kapcsán.

Úgy tűnik, a szívbetegek még nehezebb helyzetben vannak: a vuhani megbetegedések nyomán elkészültek az első elemzések, amelyek kimutatták, hogy mind a fertőzöttek, mind az elhunytak jelentős többsége valamilyen a szív- érrendszeri alapbetegséggel küzdött. A súlyos tüneteket mutató COVID-19 fertőzöttek között 58 százalékban fordult elő magas vérnyomás, 25 százalékban valamilyen szívbetegség, és 44 százalékban valamilyen szívritmuszavar. Az új koronavírus miatt elhunytaknak 35 százalékban volt magas vérnyomása, 17 százalékban pedig koszorúér betegsége.

Akár szívizom-károsodást is okozhat

A szakember elmondása szerint a koronavírus azoknál is okozhat károsodást a szívben, akik teljesen egészségesen kapták el. A koronavírus miatt meghalt kardiovascularis betegségben nem szenvedők között 11,8 százalékban fordultak elő szívizom-károsodásra utaló enzim eltérések, illetve van a COVID-19 fertőzésnek olyan nagyon ritka formája is, amikor rendkívül gyorsan kialakuló szívizom-gyulladás a vezető tünet. A károsodás elkerüléséhez elengedhetetlen a diagnózis gyors felállítása, és a megfelelő kezelés minél hamarabbi elkezdése.

A szívbetegeknél talán ez lehet az utolsó csepp

A kardiológus professzor kiemelte, hogy a szív- és érrendszeri alapbetegséggel rendelkező betegek esetében a fertőzés lehet az az utolsó csepp, ami a borotvaélen táncoló, éppen egyensúlyban levő állapot hirtelen romlásán keresztül vezethet a beteg halálához. Hogy ez elkerülhető legyen, Dr. Gellér László az alábbiakat tanácsolja a szívbetegeknek a következő időszakban:

1. A krónikus szív- és érrendszeri betegek ne menjenek utcára, kerüljenek minden emberi kontaktust. Különösen igaz ez a szívelégtelenséggel és a szívritmuszavarral küzdőkre.

2. A gyógyszeres kezelést semmiképpen se hagyják abba.

3. Ha nincs új panaszuk, akkor a kontrollvizsgálatok és a receptek felírása miatt ne keressék fel személyesen az orvosukat, inkább telefonáljanak. Sürgős esetben, rosszullét, nem szűnő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tudatzavar vagy vérnyomás kiugrás esetén azonnal hívják a mentőket!

4. A gyógyszerek kiváltására inkább egy egészségesebb rokont, barátot kérjenek meg.

5. Akinél már diagnosztizálták a vírusfertőzést, minél hamarabb kérjen kardiológiai konzultációt.

Forrás: EgészségKalauz

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.